En höst med corona, hur gör vi?

Åsa Tivemo, samordnare vid Familjerådgivningen i Skövde, har en fråga till oss alla. Svara gärna i detta inlägg, då vi alla är berörda av corona och måste ta ställning till hur vi ska hantera detta i vårt arbete.

Åsa skriver:

Familjerådgivningen i Skövde tog beslut om att inte ta emot några fysiska besök from påsk (något undantag har gjorts) för att på så sätt bidra till att minska smittspridningen av Covid 19 (varje vecka kommer ett hundratal personer på besök i våra lokaler). Vi har istället erbjudit samtal via telefon eller videolänk (teams) Vi tycker det har fungerat över förväntan och har förvånansvärt nog haft fler besök under juni och juli jämfört med 2019 och mycket färre återbud och uteblivna besök (under juli 0 !!!).Om några veckor när alla är tillbaka efter semestrarna ska vi ta ett beslut om hur vi skall göra i höst med besök på plats. Vi undrar nu över hur andra familjerådgivningar i Sverige tänker kring besök på plats i höst?
Har ni erfarenhet som vi av alternativa samtalsformer under våren/sommaren och hur har det fungerat.
Vilka informationskanaler grundar ni era beslut på ( FHM, Socialstyrelsen SKR m fl) om att fortsätta med fysiska besök eller att inte göra det?
Vi tar tacksamt emot tankar, idéer och erfarenheter här på hemsidan eller direkt till oss
asa.tivemo@skovde.se  telefon: 0500-498704

2 reaktion på “En höst med corona, hur gör vi?

 1. 14 augusti, 2020 kl. 10:00

  I Luleå hade vi under en period under våren bara samtal digitalt via Teams eller per telefon. I början av sommaren började vi ta emot fysiska besök igen, för de par som inte kunde tänka sig andra former. Vi har dock fortsatt med att erbjuda samtal digitalt och per telefon, och kommer att fortsätta så under hösten.

  Vi fortsätter vara noga med att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer vad gäller avstånd, hygien mm. Många verksamhetsmöten sker digitalt.

  Även vi har haft goda erfarenheter av digitala samtal, avbokningar har minskat och vi har nog inte haft ett enda uteblivet digitalt bokat besök. Vi kommer absolut att fortsätta erbjuda alla olika former av samtal även när coronapandemin är över!

 2. Ulrica
  14 augusti, 2020 kl. 12:55

  Hej!
  Jag arbetar ensam i Kristinehamn och Storfors. Jag har sedan början av april endast haft ett förstabesök/nybesök på mottagningen för att få en första kontakt. Därefter ses vi via Teams eller telefon men de flesta väljer Teams. Jag tycker också att det har funkat över förväntan och en effekt av detta är att jag nu ju har hittat nya möjligheter att enklare träffa par som pendlar etc på vi kan vara på olika platser och ändå ha bra samtal. Jag har mottagningen möblerad luftigt, besöken spritar händerna före inträde i rummet, de går först och sätter sig och jag kommer efter utan närkontakt- givetvis jag också med spritade händer.

  Jag tror ingen uteblivit från digitala möten och det är få av/ombokningar. Jag tänker att vi har mycket att dra lärdom av nya arbetssätt under pandemin och även jag kommer att erbjuda dessa former av samtal även när pandemin är förbi!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *